22 maj 2012

Att våga ta steget och hoppaÅh, Herre Gud nu är det dax...


Nu måste vi ta det slutgiltiga beslutet om vem som skall bygga vårt hus. Eller som M sa igår -Vi måste bestämma oss nu, innan detta blir som någon slags pervers hobby att begära in offerter och sitta och jämföra dem kvällarna till enda! Han är rolig han min M :-)

Faktum är bara att det är så jäkla svårt... Hur skall man våga ta steget och hoppa liksom? Det är ju så ofantligt mycket pengar det rör sig om. Ja, inte som ett permanentboende då, men det är kanske just det som gör det ännu svårare, att detta bara är för nöjes skull. Man måste ha någonstans att bo, men man måste inte ha två hus liksom...

Dessutom är det rena grekiskan att läsa byggofferter. Vad fasiken är spikläkt och är det nödvändigt med trampsäker plastfolie åldersbeständig 0,2mm i taket (vem skall upp och gå där)??? Att säga att det ibland är som att jämföra päron och äpplen är en direkt underdrift,

äpplen och meloner verkar mer relevant.Tomten i Lofsdalen som snart skall bebyggas

Jag kan tillägga att vissa firmor har kvalificerat bort sig själva och gjort det lite lättare för oss. Om dessa personer hade varit anställda i mitt företag och jag som chef fått reda på hur de jobbar, hade jag blivit galen... Say no moore...
Summa summarum återstår nu två alternativ och vi räknar med att vi skall bestämma oss innan fredag. Det kommer inte bara an på pengarna skall tilläggas, det måste kännas bra också. Vi skall bygga 42 mil bort och kommer inte kunna vara där hela tiden, så det gäller att vi känner att vi kan lita till 100% på den vi väljer...

Sköt om er och ha en fin dag!


Helena4 kommentarer:

Kicki i Åre sa...

Ja det är svårt med byggare tycker jag, vi har byggt 2 hus tidigare och det är verkligen inte lätt som okunnig att hålla reda på vad som gäller, vad som ingår och inte.
Våra byggen har gått bra och är numera sålda:) , är lite sugen på att bygga igen men vårt nuvarande hus har ett sånt toppenläge och det finns inte nya såna tomter för en rimlig peng i denna by....

Mitt råd är att ta referenser på de som ska bygga åt er!

Lycka till!
Kram

Anonym sa...

Till slut får man bara bestämma sig om det ska bli något bygge någon gång, och hålla tummarna att allt blir som man tänkt sig. Vi bor i mellan Europa och byggde hus i Sverige (sommarhus som kan bli permanentboende i framtiden). Vi var inte i Sverige en enda gång under bygget utan litade helt fullt på vår byggherre och firman som byggde. Jag hade gjort en lista på ALLT till snickaren från färg på takpannor, färg på lister, mått på fönsterbrädor och vilket grus det skulle vara på garageuppfarten. Det blev massor av moodboards för att de skulle förstå tänket, vilket de gjorde. Vårt hus blev PRECIS som vi tänkt oss. Men jag har ägnat 1000 tals timmar att leta efter rätt saker på nätet eftersom jag inte har kunnat titta på materialen irl. Vi var 2 vändor innan bygget började i Sverige och tittade på kök, kliner, badrum etc. Om man gillar färg, form och inredning är det ju SÅ kul att bygga lösvrirke och få bestämma ALLT själv. Från minsta skruv! Hoppas ni hittar rätt firma och titta inte på TV program om fuskbyggen. Man kan bli rätt nojjig!
/Helena

Lena - gott för själen sa...

Spikläkt är de reglar/brädor/pinnar (eller vilket språk du nu vill använda) som spikas på taket uppifrån taknock och ner mot marken, om du förstår. På andra ledden, horisontellt, uppepå spikläkten, spikas tegelläkt. De i sin tur lägger man takteglet på.

"Är det nödvändigt med trampsäker plast..." JA! Det står i BBR - Boverkets ByggRegler. Det är alltså branschregler som bör följas. Kan ju rimligtvis bli problem med försäkringsbolaget om något skulle hända. Ev kanske en besiktningsman kan ha synpunkter på detta också.

Allt enligt maken som viserligen inte är byggare, men i mark- och anläggningsbranschen, har jobbat som byggledare på Hjältevadshus och Modulenthus samt byggt hus själv.

Lycka till!

Kram Lena

Ester sa...

Referenser är jätteviktigt! Dessutom skadar det inte att ha en yrkesman, kanske byggingenjör eller likande som kan bedöma offerterna och vad som skiljer dem åt förutom priset. Kolla även upp om det är fastpris och vad som då ingår och vad som kan tillkomma. Eller är det löpande räkning (kan bli dyrt). Möjligen kan det vara idé att ta hjälp av en jurist för att avgöra om ni kan skriva in en klausul om vite om de inte blir färdiga i utsatt tid.

Ja, det är verkligen ingen lätt historia att bygga ett hus.

Boverkets byggregler BBR hittar du här: www.boverket.se. Men de kan vara grekiska för dem som inte har kunskap inom området.

Kram Ester

Related Posts with Thumbnails