5 juli 2012

Det är detaljerna som gör det

Bitarna börjar falla på plats och vi ser ljuset i tunneln!
Det lät kanske mer drastiskt än vad det i själva verket är, för vägen längs den där tunneln har faktiskt varit tämligen angenäm. Bygglovet är klart, huset utstakat på tomten och kontraktet klart med han som skall bygga vårt hus och uppfylla alla våra drömmar.


Vi hade ett möte med honom uppe i Lofsdalen för några dagar sedan och allt kändes så bra. Han hade koll, och ett sinne för detaljer, vilket känns så viktigt.


Jag blev bara liiite orolig att han skulle tacka för kaffet och gå, när vi radade upp den ena okonventionella lösningen efter den andra. Han började nämligen skruva oroväckande på sig vid ett par tillfällen. - Vi vill inte ha några dörr och fönsterfoder. Inte heller några socklar och lister!
- Ehhh, neee...hej, det vill ni inte... ?!
- Nix, det blir till att precissionssåga sponten som skall vara i hela huset!
- Jaaa... eh... det blir det ju...då...alltså... hum...
- Japp, så skall plankorna i taket vara olika breda! 
- ???... Jaha... hur tänker ni då...???
- Lugn det kommer en ritning på i vilken ordning de skall vara!
- ??? .... Åhhh... så bra då...!?
- Sedan skall det inte vara något staket till loftet, utan en vägg av sponten, som är väldigt gles, så att ljuset kan sippra igenom.
- ???


Ja, ungefär sådär höll det på någon timma eller två, men när han gick därifrån så kändes det ändå som att om någon skulle kunna fixa det så var det han!


Bilderna är från Gert Wingårdhs eget sommarhus (publicerad i Residence för flera år sedan) och det är där vi fått idén om den glesa sponten till loftet. Golvet kommer också att vara det samma hos oss, Dinesens 45 cm breda vitsåpade Douglasgranplankor.


Tror att det kommer att bli så himla bra med en sådan vägg istället för ett "staket" på loftet. Jag är inte så förtjust i själva loftidén, men nu kommer det mer att kännas som ett allrum avskärmat från övriga huset, men ändå med ljusinsläpp.


Fönsterpartiet som skall ge ljuset, som skall sippra in på loftet, kommer att vara ca 5 meter brett och på sin högsta punkt 5 meter högt så det kommer verkligen att flöda av ljus!


I mitten på augusti sätts spaden i jorden och 30 mars skall det vara klart för inflyttning. Vi kommer att bygga i lösvirke, så det tar lite tid att bygga. Men å andra sidan blir det betydligt lättare om man ändrar sig lite under resans gång! Och ja, det känns ju inte helt otroligt att vi kommer att göra det en eller möjligen två gånger...


Kram Helena5 kommentarer:

MITT VITA HUS sa...

My gad kommer ju bli skiiitsnyggt:))

Kram

A House With A View sa...

Sååååååååå snyggt - bra val!!!

Kraaaaaaaaaaam aka

Anonym sa...

Roigt, häftigt, vågat, inpirerande! Oaaooo detta vill jag följa!
Kram

Kicki i Åre sa...

Ni kommer få ett fantastiskt och personligt hus!
Ska bli spännande att se det "växa fram" ! :)

Kram från Chamonix där modiga tonåringen kört paragliding mellan alperna och jag på marken med hjärtat i halsgropen, men det gick bra! :)

Brunkullan sa...

Kommer bli sagolikt fint, det är jag säker på:)

Se till att fota ordentligt nu under bygget!

Kram Susanne

Related Posts with Thumbnails