17 juli 2011

Om kaffe

.
.
När det kommer till kaffe är jag nog tämligen omodern av mig,
 gillar oftast bara en "vanlig" kopp kaffe med en skvätt mjölk. Brukar inte krångla till det med latte, macchiato, espresso eller vad det nu kan heta. Däremot är jag ganska kinkig när det kommer till kvalitén på kaffet. Det skall vara riktigt hett, inte beskt men starkt och fylligt. Jag lägger gärna några extra kronor på en exklusiv böna, så att säga.


Tidigare hade vi en gammal hederlig perkulator, oh my, vad gott kaffe det blev i den! När det så var dax för en ny, propsade jag på att vi skulle köpa en Mocca Master, eftersom de är så snygga (om man jämför med andra kaffeapparater), medan M ville köpa en ny perkulator. Jag fick min vilja igenom (det brukar vara lugnast så) och Mocca Mastern flyttade in hos oss. Den visade sig vara lite av en besvikelse. Helt ok, för att vara filterkaffe men ljusår från perkulatorn. 1-0 till M alltså...
M slutade nästan helt att dricka kaffe och jag vaknade inte längre och längtade efter en kopp hett kaffe. Vi hade plötsligt fått ett I-landsproblem på halsen! Nu har vi gått här i snart ett år och irriterat oss på en sådan banal sak som kaffet i huset.


M är väldigt förtjust i Espresso och vi har i många år kikat lite halvslött på en Espressomaskin, men hallå, de har har ju kostat närmare 10 000 kronor att få en sådan som man "måste" ha enligt kaffeexperterna som omger oss. Det skall vara rätt tryck i och de ena med det andra.Utvecklingen går som bekant framåt och det som tidigare var en ganska stor, otymplig och dyr espressomaskin har idag fått konkurens av den betydligt mindre, smidigare och billigare Nespressomaskinen!


Ok, vi är väl i vanlig ordning inte först i kommunen, men denna gång heller inte sist gissar jag, att köpa en sådan, men jag säger bara det, jösses vilket gott kaffe! Inget mer paltande med kaffesump och odiskade kaffekannor, bara plutt i, tryck på knappen och rattata
 - världens godaste kaffe på 20 sekunder blankt!

Hur vill ni ha ert kaffe?


Kram Helena


10 kommentarer:

MIA på MITT VITA HUS sa...

Inget kaffe alls tack;) Har försökt mig på det i många år och herrejösse så gott det ser ut och luktar men ack det slinker inte ner hos mig, får kvälvningar och mår illa av det:/

Men snygg kaffebryggare:)

Kram M

Anonym sa...

Jag har en vanlig kaffebryggare med tratt och filter. Kaffet är Gevalia Skånerost eller Zoega. Svagt kaffe är inte gott.
Har är inte heller mycket för de olika lattesorter mm som finns på dagens caféer. De gånger jag fikar ute blir det en vanlig kopp kaffe. Espresso är inte min grej, drack det hemma hos en Italiens kille i min ungdom och jag hade stora problem att få i mig den lilla mängd kaffe som rymdes i de små espressokopparna.

Marie

Carola sa...

åhh nu blev jag sugen på att köpa en iaf, för det är precis som du säger.. det skall vara dyrt och stort och otympligt om det ska vara, (enligt kaffe experterna) så nu tar jag kanske dig på orden.. och köper mig en sån..?
:)
Kram

Carola sa...

kom på en sak till.. detta är en av dem som man har "kapslar" till va? är det lika gott som bönor då?

Linruz sa...

Har länge gått och suktat på en precis likadan, men inte kommit till skott att köpa någon än.
Kanske skulle slå till ändå :)
Kram
Lina

Anonym sa...

Jag har en sån vråldyr (>20K) inbyggd espressomaskin, men det gör också vrålgod capuccino (min favorit). Så det var det värt. Men du har rätt i det där med bönornas betydelse. Oh my vilken skillnad på kvalitet! Hoppas att du får njuta mååånga goda koppar ur din nya maskin! Kram!

mammaxtre sa...

Jag har en moccamaster och den duger gott till mig. Kaffe ur Nespresso maskinen vet jag smakar underbart dock :-)

Ha det fint

Milla sa...

Jag är nog som du, föredrar vanligt gott kaffe. Latte och det bjäfset är ok ibland, men hemmabryggt kaffe ska klart vara svart. Jag väljer helst Zoega och mörkt smakrikt. Men hett, nja jag tar många minuter på mig att kunna smaka på kaffet för att inte bränna mig. Jag dricker helst kaffe på förmiddagen och då blir det typ en 3 koppar på en gång. På eftermiddagen tar jag helst bara en kopp, så då blir det oftast via min Tassimomaskin med kapslar som jag tycker funkar kanonbra. Kaffe är ju rätt dyrt numera och kapslarna kostar mer, men det blir heller inte spill i kannan man häller bort. Kapselmaskiner är en bra kompromiss, inte så dyra i inköp men lite dyrare råvara, men passar utmärkt när man ska "bara ha en kopp" ...
Kram Milla

Snor och Glamour sa...

Vi har precis samma Nespressomaskin som du skaffat och en annan variant på landet. Älskar dem!! Men om jag ska tipsa om något så måste du köpa till mjölkskummaren! Kostar ca 700 kr och ger finaste fluffigaste varmaste mjölken! Nu skrev du att du inte brukar dricka latte och sånt, men ändå använder mjölk. Jag kör latte eller cappuchino, men maken gör som du - men med en skvätt värmd och lite fluffig mjölk - och det är liksom det som gör det hele!

Kram

Anonym sa...

Jeg er veldig glad i latte, men drikker mer enn gjerne vanlig svart kaffe også. Vi har gjort plass i vårt nye kjøkken til en integrert Miele kaffemaskin hvor vi skal da bruke kaffebønner. Men nå er jeg litt usikker på om det er verdt det rett og slett. Her i Norge koster den maskinen ca 20 000, og det synes jeg er myyye penger for kaffe. Så jeg har faktisk snust litt på denne som du nevner her. Kaffe ER jo viktig.. men jeg har ingen referanser på hvordan kaffen til eventuelt Miele sin maskin er. Hmm.... vanskelig dette.. og vil nødig kjøpe en så dyr maskin når jeg kunne ha laget like god kaffe på en maskin til halve prisen!
Kjenner du til Miele og hvordan kaffen smaker fra den??
Line

Related Posts with Thumbnails