22 januari 2011

Add some personality

.
.
En röd tråd

När man surfar runt mycket bland sighter på nätet, som jag gör, hittar man så otroligt mycket vackra miljöer, fina detaljer och grymt mycket inspiration och influenser. En del av det vill jag kopiera och bara flytta rakt hem, ibland vill jag sno delar av det och ibland vill jag inte ha det hemma alls, trots att jag tycker att det är sjukt snyggt!

Jag kan tycka att jag har svårt för att hitta en stil som är min, det blir ofta spretigt hemma hos oss. En del kan jag förstås skylla på att jag inte är alena rådande här hemma, men allt kan jag inte skylla på det. Jag är lite spretig själv också...

Om jag gör ett litet försök att kategorisera min stil, eller kanske framför allt, hur jag skulle vilja ha det, landar man nog på något som skulle kunna kallas för Bohem-chick-stil eller något i den stilen!

Jag vill inte ha ett hem som ser ut som ett showroom. Inte för matchigt och inte för "Hej, vi sålde allt vi hade och köpte nytt för att det skulle passa vårt nya hus!". Hemmen som jag nästan alltid faller för, och vill kopiera, har själ (oj, vad pretto det lät). Man kan se att det bor människor som lever, reser, och är passionerade där! Människor med minnen och saker som betyder något för dem, människor som inte bryr sig om trender och som har byggt upp sitt hem under en lång tid.
Ett sådant hem vill jag skapa!Läcker liten apa som vi köpte för några år sedan på Borneo. Vi hade två, men tyvärr har den ena tappat huvudet (!), och nu är jag väldigt rädd om den som återstår!

Hur tänker Ni kring Er egen inredning?

Helena

.
.
.

13 kommentarer:

fananda sa...

Jodå....jag vill nog oxå skapa ett hem av lagom många minnen av resor och barn som växer upp...samtidigt vill jag ju inte ha ett plåttrigt -massoravsakeröverallt-hem....Ett hem med småsaker lite här och där som betyder något för just oss och som fåt växa fram.....men skulle vilja ha kommit lite längre på den resan:)

Sanne sa...

Hej
Har följt dig ett tag men aldrig kommenterat innan.
Jag vet nog vad jag vill och är nöjd med mycket men så ser man något annat och vill ha det med.. svårt!!
Ta vår matsalsmöbel som ex, den är i brunbetsad ek, jättefin, vi köpte den för snart 10 år sen när det var väldigt inne. Älskar den fortfarande men var under lång tid sugen på oljad ek istället när det var så inne. Är nu dock glad att jag aldrig gav efter för det för jag konstaterade att jag tror man tröttnar fort på det. Vår brunbetsade håller nog mer över tid och det är det jag vill.
Letar nu bara efter nåt passande till soffbord och tv-bänk som är i samma rum men en annan del, har kört brun ett tag men tröttnade där och sen en tid kör jag brunsvart expedit och tror nu att jag vill ha ännu mer svart, mörk soffa och svarta möbler, 2 väggar i hörn målade i brunt och de andra vita (har en brun nu) och detaljer i svart, brunt och vitt.
I köket däremot vill jag ändra mer och ska måla vårt köksbord svart, vill egentligen ha ett nytt men hittar inget bra så det får bli målat tills vidare. Har ett betsat kök i gult som jag gillar och tror kommer bli som nytt med mycket annat i svart och grått, typ väggar och golv och alla detaljer. Men visst är det svårt, jag tror dock på att hitta en sak man gillar och gå från den och på vägen titta och få idéer men stanna på sin väg ändå och bara föra till influenser.

Kram Susanne

P.S Ska till din stad i april på Irsta Blixten, har också en handbollstjej, vilka åldrar är era som spelar i? Min är 99:a och så har jag en 01:a och en kille född 08 med.
Vad ska jag inte missa under mitt först besök i din stad.

ingen vanlig dag sa...

Jag håller med dig, det är svårt att inte spreta. Men det känns ändå ok tycker jag för då blir det ju ändå på något höger personligt. Dessutom ändrar man ju hela tiden tycke och smak så emellanåt har det en tendens att bli spretigare än normalt innan man hittat rätt igen. Och det är svårt det där med att man måste vara två och bestämma :). Min sambo säger i och för sig inte så jättemycket men ibland har han åsikter och då handlar det oftast om att sätta stopp på projekt jag vill göra eller sådant som han absolut inte vill ha här hemma.
Jag tycker ni har ett jättevackert hem och jag tycker dessutom att det är helt ok att härmas och låta sig inspireras av andra. Är det någon som inte gör det tro...
Trevlig söndag!
/Kristina

Camilla sa...

Jag kör på det som jag känner att jag gillar och som passar in med oss och i vårt hem med det övriga vi har här hemma :) Här finns ingen direkt stil. Det är mycket vitt och ljust. Men också med inslag av svart och trä. Jag tycker det är viktigt att man inreder så man trivs. När vi bodde i lägenheten inredde vi på ett helt annat sätt. Det var raka linjer, inget "krussidull" och det skulle kännas modernt. Äpplena låg inte i en hög i en fin fruktskål. De låg på ett fat, på rad (som exempel). Sen vi flyttade till huset har stilen ändrats. Det är fortfarande en del raka linjer, men också med runda former och en lite mer "hemtrevlig" känsla :) Det passar in i huset mycket mer än som vi hade det i lghten.. Och det var som om jag bara naturligt övergick från det raka moderna till detta "hemtrevliga" vi har nu :) Så personligen kallar jag min stil "hemtrevlig" :) Det är detta vi trivs med.. det är saker vi gillar. Om det sen ingår i den ena stilen eller den andra kvittar :)

Jenny/Finland sa...

Hejsan! Jag är ofta inne och kikar i din blogg men har aldrig lämnat en kommentar.. men det vill jag göra nu efter att ha läst din superba beskrivning av hur ett hem ska se ut. Pga alla bloggar blir det lätt att vi kopierar varandras hem och gör våra hem till show rooms som man egentligen inte kan leva i.. men dagens melodi (eller årets) är ju att skapa personliga hem där just det du lyfter fram skall synas. Vi ska ju må bra i vårt hem och få leva i det!
Stor kram!

mammaxtre sa...

Det viktigaste är att man trivs. Att skapa ett hem tar tid. Möbler och annan interiör är dyrt.

Jag har en bas i grått, vitt och svart. Jag har svårt att avvika från det. Jag vill inte blanda tusen olika färger. Jag har det lite spretigt jag också :-)

Jag är absolut inte ngn designer person. Billigt fungerar för mig :-)

Ha en fin söndag

Anonym sa...

Tycker att du lyckats bra med din stil i ditt hem. Ser hemtrevligt och bebott ut. Absolut inget "uställningshem" som man ser hos många andra. Skulle lätt kunna sno åt mig av din stil om det hade passat i mitt radhus :-)
Alltid supertrevligt att kolla din blogg!//Pernilla

Anonym sa...

Åh, vad du slog huvudet på spiken med detta inlägg! Jag känner precis likadant! Jag har ett par bekanta, en man i 50 årsåldern och hans lite yngre fru. De har det fantastiskt inrett, vissa klassiska "måste ha" saker (enl. en del bloggar iaf) typ några eames stolar. Annars är det en blandning av allt möjligt stilfullt dock personligt. Absolut inte plottrigt, bara så snyggt. Och hemmet går inte i svart/vitt och har inte en enda pryl från Day Home eller Tine K ;)

Ändå är det "lättare" att inspireras av de "svart/vita bloggarna med de typiska måste ha kuddarna, lamporna osv. Att hålla sig bara till svart/vitt gör ju att man aldrig behöver "tänka lite längre" vad gäller inredningen. Stilen är såå enkel och det går inte att göra fel.

Men även om jag gillar det till viss del, är det INTE så jag vill ha. Utan precis som du beskriver det. Stundvis tycker jag att jag får till det så, och stundvis känner jag mig spretig, som du säger.

Tack för en så bra, ärlig och mänsklig blogg. Och ditt hem är mycket vackert, det ska du veta!

Kram/Greta

Inger sa...

Håller med Greta i den tidigare kommentaren. Gillar personliga hem med värme och som vågar gå utanför allt det ängsliga svart/vita, där allt måste stämma och vara rätt och från rätt butik. Jag känner bara en lång gäspning. Inte ett fel,boring, boring.
När jag desutom upptäcker att det hela tiden måste uppgraderas så blir jag fundersam, vad vill man bevisa?
Är själv mycket inredningsintresserad, vuxit upp med inredning, planlösningar och husritningar. Är mycket medveten om mitt stora intresse, men det får inte ta överhand. Jag är mycket återhållsam med att hela tiden hänga med och skaffa nytt.
Ibland får man betämma sig för att jag är faktiskt nöjd, förnöjsamhet är ett fint ord.
Jag uppskattar de små detaljerna, fin färg på tulpanerna, ett härligt doftljus, när jag hittar en ny plats för någon pryl, ett oväntat stilleben. Gillar helt enkelt det oförrrutsedda och en smula galenskap. Det bara känns när personligheten finns.
Nu längtar jag efter färg!

Visst, här finns en del gamla fina möbelklassiker som hängt med länge och jag gillar dem lika mycket idag.Skulle inte komma på tanken att byta ut, de har överlevt många trender.

Intressanta tankar du kom med. Gör det du tycker är fint även om det korsar stilarna lite.

Du har verkligen ett underbart hus och hem!

Kram Inger

Anonym sa...

Ja...gillar verkligen Hem som är personliga som man kan gå runt och upptäcka olika oj!! va kul ide!
inte dom som ser likadana ut som det verkar lätt bli när man ska härma andra nä...låt Din egen stil styra, HERRGUD så spännande att vandra runt, i ett Hem som man inte redan sett dussinet av. Få upptäcka det kreativa som just ditt hem har.
Det är inte svårt att gå till en butik och köpa en dyr kudde som är inne just nu de svåra är att ingen annan kom på just din Oförrutsedda kreativitet att få ihop det. Just nu verkar dom flesta bara köra svart/vitt i all ära men det ser väldigt stöpt i samma form ut.Våga ta ut svängarna. Kram

Caroline/drömlägenheten goes radhus sa...

Intressant!
Och bra svar! Jag håller med Inger rakt av.
Det blir så ängsligt med bara svart/vitt. Ursnyggt att ha en neutral bas, men att addera lite färg, trä och personlighet gör hemmet. Jag tror även att man inte skall tänka för mycket. Det man gillar passar oftast automatiskt ihop.

Visst är det roligt med alla bloggar att inspireras av, men långt ifrån alla har råd att vecka efter vecka köpa nya oddmolly-plagg, eller chillnorway. Nya daykuddar en masse eller nya möbler. Att ändra för mycket hemma kan förstöra ordningen för barn som är i en viss ålder. Det blir kaos i huvudet och de får börja om, att försöka hitta rätt. Värt att tänka på!

Kram kram Caroline

Anna-Malin sa...

he-he, jag får ta åt mig av ovanstående talare ;) montessorilärare som jag är så borde jag veta att ordning är viktigt. men jag lever inte som jag lär och jag tror (hoppas) inte mina pojkar tagit någon större skada. för här ändras det ju om stup i kvarten ;)
vad det gäller stil så vet jag inte om jag kan gå under det svart/vita kanske? det svart/vita med en tvist?! jag gillar ju att bygga och fixa saker själv och på det sättet blir det ju personligt.

kör på i din egen stil på alla sätt. det brukar bli bäst så :)

kram på dig.

Hemma hos Tod & Lou- sanna sa...

Hej! Vilket intressant inlägg! Håller med många av ovanstående att
Det kan bli lite enformigt när man surfar runt o alla bara kör
På Day, tine K o Odd Molly plagg! Mycket av det är absolut fint men
Kanske kan sakna lite själ?! Själv äger jag inte ett endaste OM plagg o tror faktiskt Tine K lyser med sin frånvaro här också! I stället har vi en annan stil
Här hemma som nu efter ett antal år och flyttar tillfallna börjat ta form och faktiskt
Känns väldigt VI! Inredning är så kul och det bästa är när man hittat sin grej och vågar köra på Det fullt ut! Då tycker jag ett hem nöje levande, inspirerande och kul! Man ska känna att hemmet speglar personerna som bor där tycker jag!

Tack för en kul läsning!

Hemma hos Tod & Lou- sanna

Related Posts with Thumbnails